В момента на пандемия: Политическата система е разклатена

"Тази година, която отмина, е напълнена с драматизъм", каза Илия Лазаров

18.12.2020 | 22:20 Редактор: Искра Ангелова

"Тази година, която отмина, е доста интересна, напълнена с драматизъм. Коронакризата породи голямо напрежение в световен мащаб. Очаква се само икономическа криза в началото, получихме правна криза, която обоснова икономическата. Не очаквахме единствено този мащаб на здравната криза и това стряскане на световните лидери", каза  международният анализатор Илия Лазаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че те са реагирали различно в различните периоди.

"Имаме глобално стресиране и взимане на прекалено засилени преохранителни мерки, с цел да се предпази здравето на населението. Политическата система е разклатена в момента. Ние наблюдавахме това и на изборите в САЩ. Ако не се беше случила тази пандемия, щяхме да имаме друг американски президент - втори мандат на Тръмп", добави Лазаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в Европа също предстоят промени, които по-бавно се виждат.

"Тази година е последната година на канцлера Меркел, но не заради коронакризата, те го обявиха. Но там също предстои развитие, където мерките са най-стегнати. Виждаме, че във Франция също предстоят промени. В България другата година сме изпълнени с политически събития, а в края на годината предстоят и президентски избори", посочи Илия Лазаров.
.
Според него всички протестиращи, които са искали изборите по-бързо, са се усетили, че ако изборите се отложат във времето - ефектът на кризата ще се усети повече върху населението.

"Те разчитат на това нещо, за да може да намалят успеха на управляващите. Ние не може да упрекваме президента, че той има своята визия кога да бъде датата за изборите", коментира  международният анализатор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК