fallback

Колко ще струва свръхмодерната лаборатория към ТУ

85% от финансирането идва от Европейския фонд за регионално развитие

18.12.2020 | 09:43 Автор: Искра Ангелова

В края на февруари 2018 г. стартира проектът за изграждане на национален Център по мехатроника и чисти технологии. Целта - да се създаде нов тип център за нови върхови постижения, който да се превърне във водеща национална и конкурентна научна структура.

"Ние сме си постави 3 основни цели. Те са повече, но тези са най-важните. Първата е да изградим модерна научна инфраструктура, а тя работи с хора. Втората е да имаме обучени, млади и модерно мислещи изследователи, а не на последно място и студентите да имат контакти, за да могат да се обучават върху най-модерна техника и технологии. И третата цел е да помагаме на нашите бизнес компании у нас", каза проф. Георги Тодоров.

85% от финансирането идва от Европейския фонд за регионално развитие, а 15% - национално финансиране. Общата стойност на проекта е малко над 69 млн. лв.

По проекта си партнират общо 11 института на БАН, СУ, Химикотехнологичен и металургичен университет, ТУ - София, Габрово и Варна, както и Централна лаборатория за приложна химия към БАН.

"Ние се намираме в един базов лагер към върха. В момента екипираме с оборудване нашите лаборатории, обучаваме специалистите, учените и изследователите да използват тази техника", допълни проф. Тодоров.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback