Алибегов: Мерките трябва да се затегнат, щом заведенията не могат да отворят

Според доц. Свилена Ставрева хората ще намерят време, място и начин да празнуват

17.12.2020 | 18:18 Редактор: Ивет Арабова

Да отворят ли заведенията и моловете - този въпрос предизвика остър дебат между медицина и бизнес. Лекарите казват, че трябва да останат затворени, а бизнесът иска шанс да преживява. Как да бъде намерен балансът?

"Не ни учуди удължаването на мерките, учуди ни, че Щабът каза, че тези мерки до момента не са достатъчни за разхлабване, но не предприеха никакви мерки за затягане. Не може да кажем, че мерките са добре такива, каквито са. Когато кажеш, че не можеш да отвориш заведенията, трябва да затегнеш тези мерки, за да има след 20 дни ефект", каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в предаването "Директно".

Той предположи, че хората ще празнуват по празниците, без значение какво апелира Щабът.

"Хубаво е, че удължиха мерките до 31 януари. Не е добро това решение от 1 януари да отворят галерии, кина. Хората ще намерят време, място и начин да празнуват. На 4 януари, когато децата се върнат в училище, не се знае какво ще донесат там", отбеляза от своя страна преподавателят в МУ-Варна доц. Силвена Ставрева.

Тя добави, че според изследвания малките деца в никакъв случай не са слаб разпространител на вируса. Доц. Ставрева се съгласи, че мерките трябва да са по-строги, тъй като очевидно по-меките мерки не дават резултат.

"Нощните заведения са затворени от 2 месеца, заведенията в чужбина са затворени от месец и отгоре. Когато мерките не се спазват, каквито и ограничения да се наложат, хората ще намерят начин отново да празнуват", подчерта Алибегов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ние едва сега започваме да виждаме резултатите от затварянето на 27 ноември. Трябва да минат 40 дни от затварянето, за да имаме горе-долу правдиви резултати от него", обясни доц. Ставрева.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК