Българите теглят кредит за лекарства или здравни услуги

Здравното неравенство у нас се задълбочава, сочи доклад

16.12.2020 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Една пета от българите ще бъдат принудени да теглят кредити за здравни услуги. Това показва анализ на КНСБ. Става дума за най-бедната част от населението.

Данните показват задълбочаване на здравните неравенства вследствие на коронакризата. Според доклад на Международния валутен фонд и Международната организация на труда 500 млн. души ще бъдат изтласкани към крайна бедност. 25 млн. работни места ще бъдат загубени и няма да могат да се възстановят.

Над 80% от хоспитализираните в световен мащаб са хора с ниски доходи.

"Над 30% от доходите на средностатистическия българин отиват за здравни услуги. Не става дума само за болните от коронавирус, тъй като голяма част от хората взимат превантивни мерки, за които изразходват средства‘‘, коментира икономическият експерт в КНСБ Любослав Костов в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

По думите му най-потърпевши са българите с най-ниски доходи, пенсионерите, които получават под линия на бедност от 360 лв. и тези, които работят на минимална работна заплата. При тях делът достига 100%, което означава, че ако възрастен човек се разболее тежко от коронавирус и близките му също нямат финансова възможност да му помогнат, то той трябва да изтегли кредит за лечение и възстановяване след болестта. Най-често в болница попадат именно тези две групи от хора. Първо поради ниска превенция, второ поради характера им на работа, обясни още Костов.

"Числата за тази година в условия на Ковид, ще бъдат отчетени през пролетта на 2021 г. и вероятно ще са рекордни. Не е нормално половината и повече от доходите на хората да отиват за здраве‘‘, категоричен е той.

Костов прогнозира задържане на разходите за здраве от 30-35% и през следващата година. За тези, които не взимат под средната работна заплата, процентите отново ще се запазят от около 40-50 на сто.

Повече по темата вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК