Отлагат преброяването на населението заради пандемията

Националните телевизии ще бъдат с жестомимичен превод

17.12.2020 | 14:08 Редактор: Ралица Братанова

Отлагат преброяването на населението заради коронавируса, което трябваше да стане през февруари.

Датата за започване на преброяването ще бъде решена от Министерския съвет. И днешният парламентарен ден беше белязан от скандал.

Обиди и остри реплики си размениха управляващи и опозиция - отново заради кворума. На фона на скандала депутатите решиха новините на националните телевизии да бъдат с жестомимичен превод.

От управляващите обвиниха БСП в системен саботаж на кворума заради отсъствието им от залата докато не бъдат събрани необходимият брой гласове. Евгени Будинов приветства колегите си със "закъснявате за час". А Вежди Рашидов се опита да обясни шегата на колегата си, посочвайки, че все пак той е артист.

"Неговата основна роля е това, лошото е, че с вас не става ни шега, ни смях. За нищо не става, дори за кворум", заяви Рашидов.

В крайна сметка депутатите депутатите решиха телевизиите с аудиторен дял над 20% да имат жестомимичен превод на една новинарска емисия във времето от 19:00 до 20:30 часа. С гласуваните промени съветът за електронни медии вече ще регулира и платформите за споделяне на видеоклипове.

Отлагането на преброяването не може да бъде повече от 9 месеца. Причината - Европа изисква преброяването да бъде проведено в рамките на следващата година.

Вижте още в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК