"Хитмобил: Каква е основната цел на проекта?

"За първи път получихме много сериозно финансиране", каза проф. Евелина Славчева

16.12.2020 | 21:37 Редактор: Искра Ангелова

Стартира "Хитмобил" - проект за чиста енергия. Каква е основната му цел?

"Хитмобил" е център за компетентност, който е един от 10-те такива центрове, които се изграждат в страната в рамките на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Това са центрове, които имат за задача да направят връзката научни изследвания, иновации и бизнес много по-жизнена. Както и да спасят от създаването на една идея от лабораториите до нейната реализация, като научен продукт", каза директорът на Института по електрохимия и енергийни системи към БАН проф. Евелина Славчева за "Денят ON AIR".

Тя сподели, че партньори са 10 научни организации, от тях 7 института на БАН.

"Водеща организация е Институтът по  електрохимия и енергийни системи. Имаме партньори с различна експертиза. Имаме един университет и две частни научни организации. Основната мисия на този център е да подпомогне въвеждането на иновативни технологии за съхранение за възобновяема енергия и нейното репотребление след това в бита и индустрията. Тематичната зона на центъра е много прямо свързана с европейските политики и стратегията за изграждане на климатично неутрална Европа в рамките на следващите десетилетия", допълни проф. Славчева пред Bulgaria ON AIR.

Експертът подчерта, че за първи път са получили много сериозно финансиране, с което да изградят научната инфраструктура, която да позволи участието на страната в големи демонстрационни проекти, които са свързани с новите зелени технологии.

"Нашият проект с финансиране с над 21 млн. лв. Това финансиране идва основно от европейските структурни фондове за регионално развитие. И 75% от тези средства ще бъдат изразходвани целево за изграждане на научната инфраструктура и изграждането на лаборатории. Мислим за години напред, но процесът е труден и сложен, защото проектът приключва в края на 2021 г.", каза още проф. Евелина Славчева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК