Българските домакинства - с най-голям дял от доходите си за ток в ЕС

Средно 3,3% от доходите на европейските домакинства отиват за покриване на сметките за електроенергия

19.10.2020 | 23:10 Редактор: Георги Камарашев
Българските домакинства - с най-голям дял от доходите си за ток в ЕС

Цената на електроенергията за бита в ЕС поскъпва за първи път от години и е относително по-висока спрямо повечето държави в Г-20, показва доклад на Европейския съюз за цената на тока и разходите за енергия през 2019 г. Причината за това са високите допълнителни такси, субсидии и регулации, обяснява документът.

Данните показват, че средно 3,3% от доходите на домакинствата в ЕС отиват за покриване на сметките за електроенергия. В същото време домакинствата в България, Румъния и Португалия плащат над 6% от доходите си за тези разходи - съответно 6,8%, 6,7% и 6,3%.

На този фон по-голямото енергийно потребление в САЩ не се отразява толкова сериозно върху домакинствата, защото и доходите са по-високи.

Относително по-високи са и цените на електроенергията за бизнеса. От 2008 г. до 2019 г. цената на промишления ток се е повишила с 5% и вече е съпоставима с цената в Китай. Но спрямо нивата в САЩ е двойно по-висока. Като цяло цената на електроенергията за бизнеса в ЕС по-висока спрямо повечето страни от развития свят (Г-20).

По-високи са цените и на природния газ в ЕС спрямо повечето държави от развития свят, особено това важи спрямо САЩ след шистовата революция. И причината отново са допълнителните такси, свързани с различни регулации и субсидии, признават още от ЕС.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК