НЗОК е готова да заплати лечението на Дани, който чака за сърце

23-годишният младеж е в списъка на чакащи вече година

16.12.2020 | 19:16 Редактор: Радостина Димитрова

Миналата седмица ви разказахме за 23-годишния Йордан, който чака ново сърце вече година. Шансът това да се случи у нас е малък заради законови пречки и тромави процедури. 

Здравната каса е готова да заплати лечението на момчето в чужбина, но само след становище на експерти, че операцията не може да се извърши в България. 

В края на миналата година кампания на здравното министерство насърчава донорството в България. Причината е, че мнозина чакат да получат орган, но желаещи да дарят са обидно малко.

Дни по-късно църквата излиза с позиция в подкрепа на трансплантациите, но при изрично условие - предварително съгласие на донора: "Извън свободната воля решението никога не е автентично. Налагане господството на чужда воля, която "подразбира" личната, е недопустимо. В този случай "подразбиране" заявява интерес и Църквата го отхвърля като морално неприемливо, защото то опорочава съгласието. Извън съзнателното съгласие няма акт на даряване".

Така, за разлика от много страни в Европа, у нас донорството остава мит. Но Дани не спира да мечтае за ново сърце.

"Проблемът е, че трансплантациите са много малко и са много малко донорските ситуации. Това е причината все още да нямам донор" обясни момчето.

23-годишният младеж е в списъка на чакащи вече година. Сега той живее с т.нар. изкуствено сърце.

"В България с изкуствено сърцето максимумът е 4 години, като това крие своите рискове. Могат да се получат различни инфекции, тромбози, които да причинят инсулт и да се стигне до нетолкова добър край", каза още Йордан.

От Здравната каса са готови да заплатят операцията на Дани в чужбина, но под условие. 

"Ако лечението и трансплантацията не могат да се осъществят в нашата страна, Касата има механизми, с които да заплати съответното лечение, стига да се намери подходящо лечебно заведение", заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

"Ако има становище на Съвета по трансплантации, НЗОК заплаща за лечението в чужбина, ако то не може да бъде осъществено в България. Това е валидно за всички такива типове заболявания", каза и управителят на Касата д-р Петко Салчев.

Според Дани обаче това не е решение нито за него, нито за останалите над 1000 пациенти в листата на чакащите. Затова момчето започва борба с институциите. Пише до премиера, Народното събрание и здравното министерство. С искане: Законът за трансплантациите да бъде променен.

А най-важната битка, която Дани се надява да спечели, е тази с търпението. Воюва, въоръжен с вярата, че ще успее да получи сърце...навреме! 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Те нали закриха отделението по трансплантации заради корона вируса. Явно, че няма как у нас. Сигнализирай за неуместен коментар