Разхождане по болниците превърна раждането на жена в кошмар

Отделението в Ямбол е затворено, а в две болници в Стара Загора не я приемат, за да роди накрая в Бургас

16.12.2020 | 18:02 Редактор: Радостина Димитрова

В истински кошмар се превръща раждането на жена от Ямбол. Тя е принудена да измине над 500 километра в търсене на болница, където да роди детето си.

Случката се разиграва на 10 декември, а причината е, че в Ямбол родилното отделение е затворено. В две болници в Стара Загора не я приемат, за да роди накрая в Бургас. 

Напрегнати часове, пълни с драматизъм, преживява семейството от Ямбол преди седмица. След като получава контракции, бременната жена отива в отделението в болницата. То обаче не работи заради липса на персонал.

Гинекологът ѝ я насочва към Стара Загора, разказва свекървата на родилката Светла Овчарова.

"Тръгнаха за Стара Загора, голям град, голяма болница. Отиват там, излиза докторка и казва, че тя може да роди и след два дни, не може да я приеме, защото те работили с пациенти от Стара Загора град и околностите, не е район и казват "отивайте в Сливен". При този момент съпругът ми я попитал "вие гарантирате ли ми, че аз ще мога да я закарам до Сливен", тя казала "нищо не мога да кажа, но не може да я приемем". Оттам отиват в Болница "Тракия". Там охраната изобщо не е викнал дежурен лекар. Той е казал "вие първо трябва да имате уговорка с доктор, който ще събере екип, и чак тогава", обясни свекървата.

След отказа за прием в Стара Загора семейството стига в Бургас. Там дежурен лекар в университетската болница все пак приема родилката. 

"Докторът я преглежда, тя е била с 6 см разкритие. Веднага правят Ковид тест, който за 10 мин. излиза отрицателен", разказа още Светла Овчарова.

След изминати над 260 километра се ражда момченце, което тежи над 3 килограма. А в болниците в Стара Загора тече разследване. 

"Отпратена е по неясни за нас причини, тъй като в момента тече процедура за анализ на случилата се ситуация на нейното медицинско състояние и имала ли е спешни индикации за влизане в болница, имало ли е индикации жената да бъде върната да изчака раждане", коментира случая доц. д-р Георги Минков от УМБАЛ Стара Загора.

В болница "Тракия" има уволнен служител. Причината е неспазването на установените правила за спешен прием и това, че не е извикан лекар да прегледа бременната жена.

Семейството няма да предявява съдебни искове засега.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е да, в болница Тракия е било лесно, там са уволнили охранителя, на който най-вероятно е било наредено да не пуска никого и човекът е изпълнявал. Айде да видим сега в Стара Загора кого ще уволнят. Чистачката сигурно. Сигнализирай за неуместен коментар