Карантина във фургон: Изолираха служителите от Дома в Русокастро

Ако не проявяват симптоми, се връщат на работа

16.12.2020 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

10 служители от Дома за хора с умствена изостаналост в с. Русокастро вече са изведени от социалното заведение и са настанени във фургони, където ще останат до края на карантината. В дома беше регистрирано огнище на Ковид-19 с 67 заразени.

От снощи санитари са настанени във временен център, където ще изкарат карантината си. Положителните са изолирани в помещение в детската градина, отрицателните - само на метри от тях във фургони. В едно от помещенията снощи до късно е нямало ток. 

"До 12 беше изключен, имаше авария в електрозахранването, но след 12 беше добре, беше топло", сподели санитарят Фатме Дормуш.

Санитарките ще останат във фургоните 4 дни. Ако не проявяват симптоми, се връщат на работа. Изолирани са, за да не пренесат заразата в домовете си.

"Могат да заразят съпрузи, близки, а така ще бъдат концентрирани при нас. Те така или иначе бяха досега заедно в социалния дом и ще бъдат след 4 дни пак", коментира кметът на Камено Жельо Вардунски.

Хората в Русокастро обаче са притеснени. Детската градина е в центъра на селото. В момента не работи, но наоколо играели деца . 
"Изобщо не е удачно! Трябва да са изолирани. Трябва да е някъде извън селото, ако трябва да са изолирани", смята Мария Дамянова, която живее в Русокастро.

Директорът на Дома за лица с умствена недостатъчност Любчо Марков казва, че заразата е почти овладяна. Само един човек е с температура, няма нови случаи, няма и влошаване, уверява той. От общината в Камено са осигурили средства, за да стимулират медицинските сестри и санитарите от Дома.

Временният лагер в двора на училището ще остане докато бъде вдигната карантината на дома. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК