Затварянето на туризма ще доведе до голям икономически удар 

Загубите ще достигнат стотици милиони, само за хотелите около 36 млн., коментира доц. Драганов

15.12.2020 | 21:41 Редактор: Радостина Димитрова

Българският лекарски съюз и Министерството на здравеопазването предложиха мерките да не бъдат отхлабвани и след 21 декември. Ще има ли ковид трусове в туризма по Коледа и Нова година?

Затварянето на туризма ще доведе до голям икономически удар. Това заяви в "Денят ON AIR" доц. д-р Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

"Загубите ще достигнат стотици милиони, само за хотелите около 36 млн.", коментира доц. Драганов.

По думите му никой не е против желанието на БЛС или на щаба за запазването на човешки животи.

"Ако взимаме копи-пейст това от другите европейски страни, да вземем копи-пейст и икономическата част. Тук не говорим само за туризма, той е свързан с транспорта, банките и т.н. Това, което предлага щабът, е разумно, но нека да видим икономическото и социалното предложение. Ние подкрепяме всякакви мерки, които здравното министерство приема за запазване на живота, но няма бързи адекватни икономически мерки", категоричен беше доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По неговото мнение в туризма "ден година храни".

"Ако няма да имаме хляб, трябва да се покрият социалните загуби", посочи експертът и добави, че "това ще бъде удар върху инвеститорите, доставчиците на услуги и каквото и да е, свързано с туризма".

По думите му в света загубите са над 740 млрд. и ще надхвърлят трилион.

Доц. Румен Драганов коментира и мярката от 24 лв. за останалите без работа заради Ковид-19.

"Лесно е да преброиш преброимото, но когато казваме, че има и други, които се изхранват от туризма - как ще ги компенсираме тях? Има и хора, които изобщо не влизат в тези 24 лв. Това не е натиск върху никого, просто дайте от тези 100 млн. пари, на когото са необходими. Това са хора, които са на ръба, които се чувстват изоставени и забравени", отбеляза той.

И отново добави: "никой не трябва да умре, не може да сложим равенство, въпросът е финансов, пари се намират, живот не"

"Една година няма да имаме инвестиции и ще изхранваме хората. Несигурността в момента е най-страшна. Като слушаме Меркел, да я слушаме до края на изречението - "спирам и плащам", не само "спирам", каза на финала експертът. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК