Рекордно нисък добив на пшеница, царевица и слънчоглед в Добруджа

До 3 пъти по-ниски са рентите за декар земя

14.12.2020 | 21:44 Редактор: Калина Донкова

До 3 пъти по-ниски са рентите за декар земя в Добруджа тази година. Според данни на НСИ наемът на земеделски терен в Североизточна България през последните години е средно 70 лв., като на места достига до 120 лв. за декар. Сега става дума за суми между 30 и 50 лв. за декар.

Тазгодишният добив на пшеница, царевица и слънчоглед в Добруджа е рекордно нисък. Причина за това е значителното засушаване в района. Количеството валежи през лятото и пролетта в страната е най-ниското за последните десетилетия.

Според статистиката в област Добрич тази година средният добив на пшеница е 180 кг. През 2019 г. данните сочат за над 550 кг. Добивът на слънчоглед e спаднал с над 60% , а на царевицата с над 30 на сто.

Близо 20 хил. декара са изцяло пропадналите площи в областта. В тази връзка Министерство на земеделието, храните и горите подпомогна с 16 лв. на декар засегнатите производители. Земеделци обаче твърдят, че сумата е недостатъчна и покрива само разходите за семена.

В средата на годината от Националната асоциация на зърнопроизводителите настояваха 2020 г. да бъде обявена за форсмажорна за засегнатите райони и рентите да не бъдат заплащани. Собствениците на земеделските земи обаче не подкрепиха идеята и от своя страна предложиха, ако исканията на земеделците бъдат чути, да възстановят получените субсидии.

"Загубите са изчислени, но все още имаме надежда, че нещата ще се нормализират през следващата земеделска година‘‘, смята Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR. Той обаче не отрича, че със сигурност ще последват фалити в сектора още сега, а земеделци теглят кредити, за да заплатят рентите си.

"Годината беше една от най-тежките години досега в нашия край, особено за пролетните култури. Добивите се редуцираха много, повлия липсата на дъжд. В по-ниската част има добиви дори по 50 кг. декар", обобщава Костадинов

"Такъв нисък добив не е имало никога в Добруджа. Тази година проблемът е в Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Враца. Половин България е засегната от сушата", категоричен е той.

"Разходите за 1 декар пшеница са 110 лв без да включваме наема, а приходите  тази година са около 50 лв", поясни още председателят на НАЗ.

Повече по темата вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК