Как се справят българите в условията на криза?

Коментар от психолога Христо Монов

14.12.2020 | 21:20 Редактор: Ралица Братанова


80% от българите оценяват тази година като лоша за страната. Това сочат данните от проучване на агенция "Тренд", направено между 26 ноември и 3 декември.

"В масата си не преживяхме катарзис, напротив - разделихме се. Лъснаха прослойките в обществото ни - по отношение не само на интелекта, но и към търпимостта към другия. Оказа се, че малко хора са способни да възприемат другия като ценност в тази сложна ситуация", коментира психологът Христо Монов в предаването "Денят ON AIR".

Според него българите сме свикнали да се спасяваме поединично.

"Коронавирусът ни даде възможност да преосмислим себе си, да потърсим своята идентичност, да видим кои сме в този свят", добави той.

Монов посочи още, че трябва да помислим как да изградим общност и да разберем, че от тази ситуация с пандемията поединично спасение няма.

Психологът коментира и реакциите относно двубоя между Кубрат Пулев и Антъни Джошуа, който изправи българи срещу българи заради поведението на Кобрата в злощастния за него мач.

"Този път не можахме да се зарадваме, може би защото имаше една много лоша медийна стратегия за представяне на този двубой. От друга страна, имаме национална телевизия. Така ли не можахте да заделите пари, за да може този мач да се излъчва? Може би оттам тръгна това. Това уби чувството ни за общност. Накара ни всеки да се спасява въпреки другия", заяви Монов пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК