Хотелиери и ресторантьори настояват за спешно отваряне

Щетите ще са огромни, а фалитите - неизбежни

14.12.2020 | 18:43 Редактор: Ралица Братанова

Мерките да останат и след 21 декември, въпреки че заболеваемостта у нас е паднала под 600 на 100 хиляди души. Това поиска здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Тази седмица ще бъде решаваща. Надявам се до края на тази седмица да имаме конкретно становище какво ще правим с мерките. Моето лично мнение е, че нощните заведения трябва да продължат да бъдат затворени", заяви той.

От хотелиерския и ресторантьорския бранш реагираха остро на изказването на министъра. Те настояха за спешно отваряне на заведенията за празниците, в противен случай искат незабавни мерки за компенсация. Собствениците на ресторанти не са съгласни с наложените мерки и смятат, че са несправедливи от самото им начало.  

"В момента се оказва така, че в България борим пандемията с ресторанти, нощни заведения и фитнеси. Ако някой иска да бори пандемия в България, то тези големи хипермаркети не от първа необходимост, където можете да си купите диван и какво ли не, те трябваше да бъдат много отдавна затворени, както е в цяла Европа", заяви Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

А загубите са налице отдавна, твърдят от бранша. Ако все пак заведенията и ресторантите останат затворени и покрай празниците – щетите ще са огромни, а фалитите - неизбежни.

В същото време над половината от българите са на мнение, че мерките трябва да бъдат разхлабени след 21 декември. Малко над 20 процента смятат, че ограниченията работят. 

Проучването сочи още че обществото е разделено почти по равно по темата с ваксините. 47% от запитаните не биха се имунизирали, но 41% от хората биха си поставили ваксина срещу Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ресторанти няма, базари има. Логика никаква Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Ей кръчмарите който в повечето случай всичко при вас е в сивия сектор вие за здравето на хората не мислите ли или само да лапате? Сигнализирай за неуместен коментар