Омбудсманът: Извънредно намаляване на цените на парното и топлата вода

Диана Ковачева: Хиляди клиенти са плащали завишени цени

14.12.2020 | 17:42 Редактор: Тодор Петров
Омбудсманът: Извънредно намаляване на цените на парното и топлата вода

Омбудсманът Диана Ковачева отправи препоръка към председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) инж. Иван Иванов за извънредно преразглеждане и намаляване на цените на топлинната енергия от топлофикациите с основно гориво природен газ от 1 януари 2021 г.

Мотивите на омбудсмана са, че в продължение на шест месеца действителните цени на природния газ от обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД са значително по-ниски от начислените от КЕВР в цените на парното и топлата вода за гражданите.

Доц. Ковачева е категорична, че битовите клиенти не бива повече да кредитират топлофикационните дружества, като плащат завишени цени. Омбудсманът настоява също така от началото на новата година регулаторът да намали и преференциалните цени и премиите за електрическата енергия от комбинираното производство на топлофикациите – отново във връзка с по-ниските цени на природния газ спрямо прогнозираните от КЕВР, отразени в ценовото Решение Ц-28/01.07.2020 г.

"Реалностите на пазара показват основателността на моите опасения, че хиляди клиенти на топлофикационните дружества в страната с основно гориво природен газ в продължение на половин година са плащали завишени цени на енергията от топлофикационните дружества", подчерта Диана Ковачева.

Снимка: Пресцентър на омбудсмана на РБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК