Работници в неплатен отпуск притеснени кога ще получат социалната помощ

Министър Сачева обясни дали е възможно забавяне

11.12.2020 | 19:50 Редактор: Ивет Арабова

Работници в неплатен отпуск са притеснени, че ще получат социалната помощ от 24 лева на ден едва през февруари. Ще има ли забавяне и в кои случаи - обясни социалният министър Деница Сачева.

Симона работи като специалист човешки ресурси. Подала е документи на 25 работници за излизане в неплатен отпуск. Казва, че помощта от 24 лв. по мярката "Запази ме" няма да се изплати дори до края на месец януари.

"При подаване на документите всъщност, за да може Агенция по заетостта да си свери информацията, защото всеки работодател може да напише всичко в тези документи, те ще изчакат Декларация образец 1 и 6, които се подават през месеца, следващ за месеца за който се отнасят данните", обясни Симона Минкова.

Крайният срок за подаване на въпросните декларации е 25 януари. Това означава, че обещаната помощ за декември ще се изплати през февруари. 

"Това, че аз съм подала документи на 2 декември, всъщност, нищо не означава. Моята идея беше колкото по-рано се подадат документите, толкова по-рано някой да ги разгледа и да се изплати някаква помощ на служителите. Но това няма как да стане реално", каза още Симона.

Според социалния министър се прави всичко възможно обезщетенията да се платят колкото се може по-рано, но не конкретизира срок. 

"За тези, които са в неплатена отпуска през декември, плащанията за тях ще се опитаме да ги направим преди Нова година, но по-вероятно е да ги получат в началото на януари. Но това е обичайна практика, защото заплатите за ноември се получават в началото на декември, а за декември в началото на януари", подчерта социалният министър Деница Сачева. 

Според специалисти единственият вариант да се вземат преди февруари средствата е работодателите да подадат въпросните декларации възможно най-рано през януари.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК