Дариха апарат за извличане на кръвна плазма на "Майчин дом" (+СНИМКИ)

Средствата са събрани от дарения на прокурори, следователи и съдебни служители

10.12.2020 | 13:00 Редактор: Юлия Христова

СБАЛАГ "Майчин дом" прие дарение нов апарат за плазмафереза, с който се извлича кръвна плазма, необходима за лечението на тежки случаи на инфектирани с Ковид-19.

Директорът проф. д-р Иван Костов подчерта, че е изключително впечатлен от този благороден жест на всички прокурори, следователи и служители на системата в навечерието на светлите Коледни празници и в настоящата тежка ситуация за страната.

"Апаратът ще е полезен за най-голямата и стара АГ болница в България, каквато е "Майчин дом“, с две много важни предназначения за гинекологията. Едното е свързано с  изключително опасното състояния на прееклемпсия при бременните. А второто е приложимо в ситуациите, когато се установи кръвно несъответствие между бременната и плода и има риск от хемолитична болест на новороденото“, поясни той.

Втори апарат, дарение от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ), получи и Националният център по трансфузионна хематология. 

Двата апарата са от най-ново поколение на германска компания, лидер в производството на такива. Качеството и високото ниво на пречистване на плазмата се дължи на уникалната технология на работа с въртяща се мембрана в комбинация с филтрация.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК