30% спад в продажбата на книги у нас

1/3 от търговците са намалили броя на служителите си заради коронакризата

08.12.2020 | 20:42 Редактор: Калина Донкова

30 % спад в продажбите на книги у нас за 2020 г. спрямо миналата година. Това показва скорошно проучване. Допитването е проведено от Асоциация "Българска книга" сред книгоиздатели и търговци.

Спадът е усетен най-силно през април и май, когато българинът е закупувал между 50 и 70 % по-малко книги в сравнение с 2019 година.

Около 70 % от анкетираните заявяват, че са успели частично да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен върху бизнеса от кризата, причинена от пандемията. 

18 на сто от бранша изпитва сериозни затруднения и към днешна дата, а 30 % от анкетираните са били принудени да съкратят служителите си с 20% спрямо общия им брой.

Над 60 % от участниците са усетили увеличение в онлайн продажбите в сравнение с физическите си магазини, 30 % не регистрират промяна в разпределението на приходите си. Повече от 40 на сто от издателите и търговците са успели да развият собствен онлайн магазин, но над половината не са развили нови подходи, партньорства и алтернативни методи на продажба в месеците на кризата.

Заради коронакризата, държавата предприе временна мярка за намаление на ДДС на книгите от 20 % на 9 % с цел да подкрепи сектора. Тази помощ е увеличила печалбата на 37 на сто от анкетираните, а 85 % от търговците настояват мярката да стане постоянна.

Само 18 на сто от участниците са усетили ефект от отпуснатите средства от Министерство на културата за попълване на библиотечните фондове в двете конкурсни сесии в рамките на настоящата календарна година.

Ще се справи ли книжният бизнес с предизвикателствата на пандемията? Разговор по темата с Александър Кръстев – основател на  "Аз чета‘‘ в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК