Как се справя Софийската опера по време на пандемията?

Коментар на акад. Пламен Карталов и оперната певица Виолета Радомирска

08.12.2020 | 22:05 Редактор: Искра Ангелова

Въпреки скромния капацитет от 30% на местата, Софийската опера представи "Електра" на 1 и 6 декември. А премиерата предизвика огромен интерес. Как се справят артистите по време на пандемията?

"Както животът на всеки протича по време на пандемия, така и хората на изкуството имат своя дълг към професията, публиката и самите себе си - да преодолеят всички препятствия. Длъжни сме да се съобразяваме с мерките за безопасност както на артистите, така и на публиката. Трябва да се научим да изживяваме тези изпитания, които са и полезни", каза директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов в студиото на "Денят ON AIR".

Певицата Виолета Радомирска коментира, че артистите се учат в движение как да се справят със ситуацията, но никой не знае как.

"Нашите концерти бяха намалени до такава степен, че почти ги нямаше, така че певците се радват на всяка една възможност да стъпят на сцена", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Карталов няма разделение, а притеснение.

"Има вътрешен страх, който не е скрит. Хората се притесняват. Въпреки всичко - никой не отсъства. Даже малко се злоупотребява, че някой, чувствайки се леко неразположен, пак идва на работа, което не беше коректно. Но ние бързо взимаме мерки", добави той и подчерта, че притесненията идват от това някой да не внесе вируса отвън.

"Важното е ние, имайки този дълг към изкуството, да не спираме на едно място. Всяко едно спиране води до атрофия и големи последици, които трудно се оправят", категоричен е академикът.

Радомирска посочи, че някои от колегите им се страхуват, а други не.

"Залата е почти празна, партерът е изцяло разглобен. Но представлението се провежда. Лично си дадох сметка колко би ми липсвала един ден невъзможността да упражнявам професията си", каза още тя.

Според акад. Карталов пандемията ни учи на търпение и покаяние, с което да приемем нещата такива, каквито са.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК