Лекар: Аспиринът няма форма, която да е безвредна за стомаха

"Не трябва да се приемат дози над 75-100 милиграма", алармира д-р Владимиров

08.12.2020 | 10:05 Редактор: Ралица Братанова
Лекар: Аспиринът няма форма, която да е безвредна за стомаха

Няма форма на аспирина, която да е безвредна за стомаха. Ефектът на аспирина е дозозависим. Това обясни пред БНР проф. д-р Борислав Владимиров, началник на клиниката по гастроентерология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ".
 
"Не трябва да се приемат дози над 75-100 милиграма, тоест в малка доза, най-вече като антитромботично средство за вторична профилактика след миокарден инфаркт", уточни специалистът.
 

"Ако се взема тази доза – 75 до 100 милиграма, има защита на лигавицата. Рискът е по-малък. Имаме случаи за първи път пие аспирин, малко по-висока доза и е с кръвоизлив. Някои се адаптират във времето, но дозозависимост има", посочи експертът.
 
Проф. Владимиров използва данни от световни проучвания и обясни, че с продължителността на приема на този медикамент, рискът от кървене нараства. Анамнеза за усложнена язва в миналото не е без значение, независимо на каква възраст е получена.
 
"Аспиринът не се приема във всеки случай, а само при доказана полза от приемането му, защото иначе може да надвиши рисковете", категоричен е проф. Борислав Владимиров.
 
Той даде примери с пациенти с тежки придружаващи заболявания, за които и една таблетка аспирин в дадена ситуация може да се окаже фатална.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Аспиринът дразни стомаха Сигнализирай за неуместен коментар