Избори на 28 март: Правилно ли е решението на Радев?

Коментар на политолозите Цветанка Андреева и Георги Киряков

07.12.2020 | 21:34 Редактор: Радостина Димитрова

Президентът обяви датата на парламентарните избори - 28 март. Възможни ли са изненади? Темата коментираха в "Денят ON AIR" политолозите Цветанка Андреева и Георги Киряков.

"Не беше нужно да се ангажира президентът. Това беше прибързан ход, от който никой не печели. Радев не биваше да избързва", заяви Цветанка Андреева. 

По думите ѝ в момента основният проблем са здравето и опазването на човешкия живот, а ранната дата за парламентарни избори не показва отговорност към обществото.

"В демокрацията няма нищо по-ценно от човешкия живот. Въпросът беше дали да изчакаме Ковид ситуацията, или да ограничим избирателните права, което ще намали избирателната активност. Голяма част от хората ще се уплашат и няма да отидат да гласуват", посочи тя.

"Решението, което се взима, трябва да е политическо отговорно, а не да впишеш собствения си политически сценарий. Радев представи сюжет от фантастичен роман. Очакваше се от президента да е социално чувствителен, а до края на март можем да се окажем в социална криза", отбеляза Андреева и добави, че е изключително важно да не приемаме твърдението, че който не се е ваксинирал, да не претендира за нарушаване на избирателни права, ако е карантиниран.

Не на това мнение обаче беше политологът Георги Киряков, който заяви, че ако наистина до 28 март управляващите могат да докарат ваксини за всички, то няма да има основание да се променя датата на изборите.

"Тук няма да е нарушено правото на човека на глас, защото той сам ще е решил да не се ваксинира. Ще има достатъчно мотивирани хора от това, което се случва и ще излязат да гласуват. Освен това до февруари по-голямата част от хората вече ще са минали заболяването и ще могат да гласуват през март. Много е важна отговорността на хората - ако не отидеш доброволно да се ваксинираш, не можеш да кажеш, че си карантиниран и се нарушават избирателните ти права", категоричен беше пред Bulgaria ON AIR Киряков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
По вече от година,българите знаеха,че следващите парламентарни избори,ще са на 28-ми март 2021 година. Платени "специалисти" тичат по редакции,телевизии,сайтове, да подражават на Борисов и компания,за да им удължат времето за далавери до 28-ми май същата година.Знамето на герберите, трябва да бъде смъкнато,навряно в калъфа завинаги.Няма място за една клика, управлявала държавата и я е натикала в най бедната чакалня на ЕС. Ние сме срам за балканските държави. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
Петър Николов
преди 3 години
Така е, когато дребни частни телевизии, канят платени политолози, които боготворят Борисов и му клякат като жрица на любовта пред тираджия на магистрала. Много жалко! Това е дъното на България Он Еър. Така или иначе нямате никакъв рейтинг, но с тези платени политолози ударихте, тотално, дъното! Сигнализирай за неуместен коментар