И МВР проверява магазините в Бургас: Затварят онези, които не спазват мерките

В Бургас броят на заразените не спада

07.12.2020 | 18:40 Редактор: Юлия Христова

Засилени проверки в страната, заради сигнали за неспазване на дистанция в големите магазини. В Бургас – в контрола по спазването на мерките, ще се включи и полицията, защото броят на заразените с Ковид там остава голям, а болниците са препълнени. 

През почивните дни на Коледния базар в Бургас се забелязваше известното струпване на хора. По настояване на кмета Димитър Николов започнаха проверки в големите хипермаркети в града. 

Служители на МВР влязоха днес в късния следобед в един от големите хипермаркети в Бургас

"Да бъдат поставени правилно маските, да обхващат устата, както  и носа и да стоят на разстояние поне метър и половина един от друг", заяви Христина Русева, полицейски инспектор. 

Част от клиентите обаче не виждат смисъл в проверките и наложения локдаун.

"Аз работя лично на обществено място, където през нас минават всякакви клиенти и кво, да се затворим ли? В бензиностанциите по-малко ли клиенти минават или по аптеките, или в хранителен магазин? Просто няма смисъл!", каза Димитринка Дончева.

На касата обаче признават, че в почивните дни има струпване на хора.

"Мисля, че положението беше овладяно. Мисля, че са необходими проверки, за наше добро са необходими", посочи Сашка Георгиева, която е касиер в обекта. 

Проверките бяха разпоредени лично от кмета Димитър Николов заради тревожните снимки в социалните мрежи на струпване на хора пред едни от големи магазини в страната.

"В неделя служители на РЗИ са били на проверка в този обект и не са установили струпване на хора", каза д-р Величка Григорова от РЗИ-Бургас.

По думите на кмета Димитър Николов: "Виждате, че колегите от РЗИ са с много други допълнителни ангажименти по пандемията и не можем много ресурс да отделяме от РЗИ, така че разчитаме на МВР да извършват тези проверки". 

Здравният министър предупреди, че  проверки се извършват в цялата страна.

"Ако продължат и не се спазват съответните актове, следва затваряне на съответните търговски обекти. Проверките са на ниво съответните РЗИ-та в съответните области, има налажени санкции, от РЗИ-София са 6 санкции, 6 акта на такива големи търговски вериги", посочи проф. Ангелов.

С решение на общинския оперативен щаб в София е създадена организация за проверки на големите търговски обекти по 3 пъти дневно. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК