Георг Георгиев: Доверието в ГЕРБ се възвръща

Политическите решения в момента са подчинени на експертните

07.12.2020 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

„За съжаление при нас се установи една тенденция, при която, каквото и да се случи, както и да се случи, все ще се намерят хора, които да критикуват. Аз не мисля, че се движим след събитията, при положение, че в световен мащаб до преди няколко месеца нямаше каквато и да е готовност за това, което се случи. Никой не беше подготвен за подобна криза, от подобен мащаб, в такива параметри. България реагира адекватно, правителството взе изключително навременни мерки. В началото на кризата, когато ковид настъпи, ние бяхме сред първенците по справяне с проблема“. Това каза в предаването „Опорни хора“ заместник – външния министър Георг Георгиев по повод критиките, че страната тича след събитията.

„За съжаление, отделни случаи на болни станаха публично достояние. Не искам да оправдая нито тези, които не са си свършили работата, нито тези, които са се държали неадекватно, нито които не са спазили елементарна дисциплина на работата.

По тези примери не би трябвало да си вадим изводи за цялата система. Тя се намира под много сериозен натиск. Виждаме как здравните системи и медиците изнемогват“, заяви Георг Георгиев.

Балансът е думата, която трябва да търсим в тази ситуация, подчерта зам.-министърът. В началото, когато казахме“затваряме всичко“ имаше много укори, сега са с обратен знак. Затова казвам „баланс“. Баланс, за да можем да запазим държавата да работи, нейните институции да функционират, икономиката да върви и да запазим живота и здравето на хората. Организацията на правителството дава желаните резултати. Но и самодисциплината има ключова роля в тези процеси.

Няма мярка, която да бъде ефективна, ако хората не преценят, че искат да я прилагат.

Политическите решения в момента са подчинени на експертните. Това, което експертите диктуват като действие е онова, което диктува и политическите решения. Те са последните и те заключват целия процес“, обясни Георг Георгиев.

„България е била много активна в процеса на придобиване на ваксините за целия ЕС. Ние нямаше как да знаем предварително, какви бройки ще стигнат до нас, кои са компаниите, с които ще се работи и ще се сключи договор за ваксините. Макар нещата да изглеждат забавени, те имат техническо време. Ние се движим наравно с всички останали държави, не сме изостанали в нищо. Ще дам пример с лекарствата. Когато лекарите казват, че дадено лекарство е ефективно, държавата се запасяваше с него. Същото се отнася и за дефицита в аптеките“, допълни зам.-министърът.

ГЕРБ навърши 14 години. Каква е равносметката? Ще има ли негативно отражение здравната криза? Според зам.-външния министър, „в началото на годината правителствените мерки се ползваха с доверието на хората. Когато ни удари по-тежко втората вълна, имаше малко ерозия. Но в момента смятам, че доверието се възвръща. Това, което предприеха властите, се оценява от гражданите. В тази ситуация не е уместно да мислим за избори, защото си даваме сметка, че част от мерките са нетрадиционни, носят негатив. Но трябва „единение“ – между институциите, политическото ръководство и хората. Не мисля, че има политически представител, който мисли за рейтинги. Нашата основна грижа сега е да се справим с ковид-кризата“, добави зам.-външният министър.

По повод критиките на президента Румен Радев към правителството, Георг Георгиев заяви, че „президентът Радев трябва да бъде еманципиран от понятието политик. Ако можем с нещо да характеризираме неговия мандат и особено последната година, то това е нихилизъм и некадърност. Казвам го със съжаление, защото в този момент държавата имаше нужда от обединител, от държавен глава, от човек, който да дава кураж. Той не се справи с тази задача. Той е изцяло подвластен на своите интереси. Същото се отнася и до БСП“, категоричен е в оценката си зам.-външният министър Георг Георгиев.

Целия разговор гледайте във видеото!