В Бургас пристигна фризер за ваксини, може да съхранява 175 000 дози

Ще работи в температурния диапазон от минус 40 до минус 85 градуса

07.12.2020 | 14:20 Редактор: Искра Ангелова

На брифинг здравните инспекции, министър Костадин Ангелов и началникът на Оперативния щаб ще бъдат изнесени детайли по пристигането, съхраняването и прилагането на ваксината, която всички очакваме до края на годината.

Засега е ясно, че тя ще се съхранява в специални хладилни камери, разположени в два града в страната - София и Бургас.

В морския град хладилната камера вече пристигна. Тя ще бъде поставена в специално обособено помещение. Неговите размери се оказаха по-тесни, отколкото фризера, затова се наложи разширяване на вратата.

В него може да се съхраняват 175 хиляди дози ваксини, които са напълно достатъчно, за да могат да обхванат 80% от населението в областта.

"Фризерът ще работи в температурния диапазон от минус 40 до минус 85 градуса. Ще може да съхранява 175 хиляди дози ваксини. Съхранението на по-ниски температури ще бъде възможно до 5 дни", каза д-р Величка Григорова от РЗИ-Бургас.

"Трябваше спешно да се подготви самостоятелно помещение. Да има контролиран достъп, има охрана и видеонаблюдение. То ще се обслужва от служителите на РЗИ", каза кметът на Бургас Димитър Николов.

А Европа размишлява как ще се извършва предвижването между държавите в хода на ваксинирането. ЕК излиза с препоръки и насоки към страните членки.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК