Мъж от силистренско село първи увековечи Удроу Уилсън с паметник в двора си

Работата започва още миналата година, а монументът е открит това лято

06.12.2020 | 15:55 Редактор: Ивет Арабова

В София започна инициатива за изграждането на паметник на американския президент Томас Удроу Уилсън заради заслугите му за запазване на териториалната цялост на България след края на Първата световна война. 76-годишният Тодор Опрев от силистренското село Добротица първи е увековечил Уилсън с паметник в двора на къщата си.

"Реших, че след като той е направил всичко това за България, а няма ни паметна плоча, ни паметник направен - да направя паметник. И тъй като знам, че ще има затруднения, ако го правя на друго място, реших да го направя в нашия двор, в нашето имение", разказа предприемачът Тодор Опрев.

Разговаря с различни майстори на камъка и накрая се спира на двама – скулптор и каменоделец. Работата започва още през миналата година – на 100-годишнината от Ньойския договор, а на 23 август тази година паметникът е открит. 

"Накрая на август се събрахме семейството, дъщерите, внуците и зетьовете и няколко приятели и тука открихме паметника. И вече аз бях спокоен, че България, и по-точно в нас, има един паметник на признателност на Удроу Уилсън, който е спасил България на практика от тези решения на Великите сили и на нашите съседи", сподели Тодор Опрев.

"Наистина това му беше мечта, аз се радвам, че той си е сбъдна и бих искала да има още мечти. Много хора, които са идвали, не са чували за този президент и нашата идея беше наистина посетителите – било туристи, било хора от околностите - да научат за него и така да бъде популярен", обясни дъщерята на Тодор - Гергана Георгиева.

Добруджанецът не мисли да спира дотук с почитта към героите. 

"Например съм си мислел за Георги Раковски, но само съм си го мислел. Ако съм жив, може би ще стане", казва Тодор.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Радостин
преди 3 години
В Свети Влас го има от преди 3 години Сигнализирай за неуместен коментар