Радев: Планът за възстановяване да не е средство за усвояване на финанси

В проекта на държавния глава участват специалисти и учени от Българската академия на науките

03.12.2020 | 19:01 Редактор: Радостина Димитрова

Планът за възстановяване и устойчивост на България да остане прозрачен до неговото внасяне в Европейската комисия на 30 април. Затова призова президентът Румен Радев. 

Той представи своя алтернатива за модернизация на страната, която включва изграждането на Национален център за наблюдение, образователен комплекс, координационен център за биобезопасност и създаването на система за спешна медицинска помощ по въздух - със закупуването на 5 хеликоптера за 5 града в страната.

В проекта на държавния глава участват специалисти и учени от Българската академия на науките.

Президентът Румен Радев призова Планът за възстановяване и устойчивост на България да не се превръща в средство за усвояване на финанси чрез саниране и строителство. 07:10 -

"Неведнъж съм споделял, че каквито и социални и икономически модели предлагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление, докато не засилим гражданския контрол върху работата на правителството, докато не установим ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност в неговата работа, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите както с национални, така с европейски средства", коментира държавният глава.

"Също така вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено, в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове. Правителство, което няма да взема решения за изключително кратко време в рамките на минути за милиарди без достатъчно обосновки, без достатъчно информация, без ясни механизми", добави Радев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК