Новата нормалност - офиси с достатъчно дистанция

Големите международни компании продължават да търсят офиси в България

03.12.2020 | 09:18 Редактор: Искра Ангелова

През 2020 г. стана лукс ходенето на работа. Все повече компании предпочитат служителите им да се трудят вкъщи, ако дейността им го позволява. Ковид-19 спря планирането на нови офис сгради. Довършват се само строежите, започнали през март тази година.

В годината на коронавируса много фирми разделиха персонала си на екипи. И така, когато едните са в офиса, другите работят от вкъщи. Целта е да се сведе до минимум рискът от заразяване.

"Много често служителите са разположени на голяма дистанция в тези офиси. Дори да не правят разместване на своите мебели, част от тях са разположени на различни зони, така че да има достатъчно разстояние. Много компании сложиха плексигласови прегради временно, докато мине този така труден период", каза Таня Косева-Бошова от Асоциацията на собствените на бизнес сгради.

"Близо 30% от офис площите са се освободили вследствие на пандемията Ковид-19", коментира брокерът на недвижими имоти Антон Илиев.

Сътресение на пазара на офис площите все още не се усеща, казват собствениците на бизнес сградите. Брокерите обаче забелязват, че има промяна в цените под наем, които са се понижили с около 20%.

"Тези проценти не се отразяват върху офертните цени, а се постигат при преговори. Като пример мога да дам, че при средни цени около 15 евро на кв.м на офис площи под наем, са се понижили с няколко евро", допълни Илиев.

Въпреки кризата големите международни компании продължават да търсят офиси в България. Все по-често наемателите се насочват към сгради с отварящи се прозорци или добра вентилационна система.

"Тази пандемия ще накара много компании да оценят разликата между много, много качествени, технологични сгради и такива, които не отговарят на най-високите тенденции, технологии", категорична е Косева-Бошова.

Вижте повече в репортажа на Траяна Лазарова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК