Ръст на строителството в България

Как изглежда браншът по време на криза и какви тип сгради се търсят?

09.11.2020 | 21:42 Редактор: Калина Донкова

Скок в разрешителните за строеж в страната с 24,5% за третото тримесечие на 2020 година.

Издадени са разрешителни за почти 1700 жилищни сгради, като това разкрива близо 7500 нови жилища с разгърната застроена площ от почти 970 хил. кв. м.

В това число се включват и 28 административни сгради, офиси с площ над 47 хил. кв. м. и повече от хиляда сгради с площ от 505 хил. кв. м. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Броят разрешителни за административни сгради намалява с близо 10 на сто, а площта им се увеличава с почти 160 на сто.  При издадените разрешителните за строеж на други сгради се виждаме увеличение както на броя им с почти 20%, така и при разгънатата им застроена площ - с малко над 18 на сто.

Най-голям брой издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради има в областите София, Пловдив, Варна, Благоевград, Стара Загора и Бургас.

Пловдив e лидер по предстоящо строителство на складови и индустриални имоти с общо РЗП от над 145 хил. кв. м. На годишна база издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са повече с 4%, докато жилищата в тях намаляват с почти 18 на сто, а разгънатата им застроена площ - с малко над 13%.  

Как изглежда браншът по време на криза и какви тип сгради се търсят? Разговор по темата с инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата на строителите в България в предаването ‚"Директно‘‘ в Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК