Сабанов: Не е нормално българските пенсионери да живеят на прага на бедността

"БСП винаги предлага нещо, което не може да стане", каза депутатът

02.12.2020 | 21:15 Редактор: Искра Ангелова

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 250 лв. на 300 лв. от 1 януари 2021 година. Така, според изчисленията, минимална пенсия ще получават половината от всички пенсионери в България. А коронакризата ескалира, закъсняха ли мерките на правителството?

"Никой не предлага конкретика. БСП винаги предлага нещо, което не може да стане, включително и по бюджета. Слушах Божанков какво говори за пенсиите. Как било предизборно, изборите бяха през 2017 г., ние влязохме в този парламент с обещание, че минималната пенсия ще бъде 300 лв. и тя е факт", каза депутатът от ВМРО Александър Сабанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той припомни, че в предходните бюджети, когато стъпка по стъпка са вдигали минималната пенсия, БСП предлагали тя да стане 300 лв.

"Това се случваше във всеки един бюджет. Сега, когато се случи, е много лоша тази мярка. Може би, защото те не мислят вече за тази уязвима група. 300 лв. е под прага на бедност. Затова се дават още 50 лв. за лекарства, има предвидени по 120 лв. допълнително за всеки един пенсионер, който е между 300 и 369 лв., за да може да се стигне прагът на бедност. Нещо, което не е нормално - български гражданин да живее под прага на бедността", коментира още Сабанов пред Bulgaria ON AIR.

Народният представител подчерта, че актуализацията на всички пенсии е на дневен ред.

"Тези уязвими групи трябва да получат достойни средства. В началото на мандата пенсията беше 163 лв., а сега 880 хил. пенсионери получават 300 лв., което не е нормално, тъй като сме в ЕС. Както виждате, всяка година актуализираме, тази година с 5% ще вдигнем актуализирането на пенсиите", допълни той.

Сабанов коментира и евентуален мораториум върху кредитите.

"В момента се обсъжда този вариант, но дали ще бъде прието и как ще бъде прието. Но все пак не трябва да счупим и банковата система. Дори да бъде въведен, ще дойде ден, в който тези пари трябва да се платят. Тези месеци, в които хората не плащат, те не са забравени от банките, а се отлагат във времето", категоричен е депутатът.

Народният представител от ВМРО смята, че държавата ни е справила най-добре от цяла Европа по време на първия локдаун.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК