Ще издържи ли икономиката ни на още един локдаун?

Милиардите отидоха за държавни служители, посочи Николай Василев

23.11.2020 | 21:47 Редактор: Юлия Христова

Как ще се отрази нов локдаун на икономиката ни?

Към края на лятото всички се бяхме поуспокоили, че няма толкова много заболели. Не знам дали следващата година няма да е по-лоша от тази за всеки един сектор, каза в "Денят ON AIR" бившият министър на икономиката Николай Василев.

По думите му ресторантьорите били първите, пробили ставката за ДДС от четвърт век, но нямало понижаване на цените в заведенията. 

"Неправилно е в първи полъх на пандемията да похарчим всичките пари и после да капитулираме. Държавата, където и каквото и падне, раздава милиардите с лека ръка, което не съм го виждал през живота си. Дори, когато имахме големи дефицити преди години, не се раздаваха пари така", обясни още той. 

Според Василев с новите мерки и още жертви едва ли следващата година ще е с ръст нагоре в икономически план. 

"На кого дадохме пари - не бих оспорвал за лекари, медици, дадохме за респиратори. Милиардите отидоха обаче за държавни служители, пенсиите 2 години имаха ръст. Правителството ги дава на служители в публичния сектор. Учителите не казвам, че не трябва да получават пари, но в такава криза...", обясни той за Bulgaria ON AIR.

Трябва да подкрепим хората на първа линия, бившият министър на икономиката. 

"60/40 бе добра мярка, не трябваше да се пипа въобще", отбеляза Николай Василев. 

Николай Василев е един от участниците в деветото издание на Investor Finance Forum. Годишна финансова конференция, организирана от водещия финансов сайт Investor.bg, ще се проведе на 3 декември, от 12 часа, в хибриден формат от онлайн дискусии и телевизионно студио, които ще се излъчват на живо в каналите на Investor Media Group – Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg и Bgonair.bg.

Още са темите и участниците може да разберете на https://financeforum.investor.bg/, където може да се регистрирате за събитието.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК