Подхождаме с предпазливост и страх към ваксината срещу Ковид-19

39% подкрепят идеята за дистанционно обучение 

30.11.2020 | 11:56 Редактор: Тодор Петров
Подхождаме с предпазливост и страх към ваксината срещу Ковид-19

След като в последните дни фармацевтичните компании обявиха обнадеждаващи данни за успешна ваксина срещу Ковид-19, у нас преобладават предпазливостта и страхът. 

Едва 22% от запитаните са категорични, че ще се ваксинират, докато 32,9% предпочитат да изчакат, докато се уверят в ефекта на ваксината и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина. 

12,2% пък изобщо отричат съществуването на коронавирус. Много малък е делът на тези, които нямат мнение – само 4%. Причините за разнопосочните мнения вероятно са в липсата на информация за резултатите от ваксините на този ранен етап.

Това показва проведено в края на ноември проучване на "Барометър България".

При все по-усложнената пандемична обстановка и на прага на нови строги мерки, мненията в обществеността дали и при какви условия трябва да бъде преустановено присъственото обучение в училищата са доста противоречиви. 

39% от анкетираните подкрепят идеята за дистанционно обучение до овладяване на разпространението на Ковид-19. За изцяло присъствено обучение са 19,5%, а 26,2% подкрепят компромисен вариант, при който учениците от начален етап ще останат в училищата. 

За затваряне на училищата са по-възрастните, които по принцип са в по-рискови групи или са по-загрижени за своето и здравето на близките си. По-младите анкетирани са или категорично против преустановяване на присъственото обучение, или са по-скоро склонни на компромис с дистанционно обучение само на горните етапи. 15,3% от анкетираните нямат мнение по въпроса. 

Характеристики
Период на провеждане на изследването: 24-29.11.2020 г. 
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 847 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нормално, хората да не падат от небето. Четат новини, седат информацията...има толкова въпросителни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Бих предпочела да изчакам, притесняват ме страничните дефекти Сигнализирай за неуместен коментар