Скопие спря работата по европейския коридор №8, бил заплаха

Окончателно „НЕ“ на България за членство на Р Северна Македония в ЕС

23.11.2020 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

Окончателно „НЕ“ на България за старта на европреговорите на Северна Македония и яростни реакции в Скопие. Има ли възможност за промяна по време на германското председателство или развитието на събитията показва, че няма шанс за Скопие тази година? Какво си казаха управляващи и опозиция по време на парламентарния дебат в българското Народно събрание по отношение на ветото? Говорим с евродепутата от БСП Петър Витанов и депутата от българския парламент доц. Милен Михов от ВМРО.

България остана на позицията си, че Република Северна Македония няма готовност да започне преговори за еврочленство и въпросът не беше включен в дневния ред на заседанието на външните министри и на Срещата на евролидерите. Двама вицепремиери - Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, обясниха в парламента позицията ни, а Скопие отвърна с яростна словесна реакция.

Скопие едностранно спира работата по европейския коридор № 8, който свързва София със столицата на Република Северна Македония, каза в предаването "Брюксел 1" депутатът от ВМРО доц. Милен Михов. Той цитира вицепремиера Каракачанов, че членове на кабинета в Скопие заявяват, че коридор № 8 ще засили влиянието на България и разглеждат международната транспортна връзка като заплаха.

София и Скопие са единствените европейски столици между които няма железопътна връзка. А ние говорим за европейски пазар, за свободно движение на стоки, хора, капитали и услуги“, заяви депутатът от ВМРО доц. Милен Михов.

„Много хора в България не са обърнали внимание, но това бе първото нещо, което Скопие официално заяви, след като преди месец и нещо стана ясно за категоричната позиция на България, че спира строителството или работата по коридор №8.

Тези дни госпожа Захариева декларира, че проблемът не е финансов. Има осигурени европейски средства, но на практика Скопие едностранно спря работата по този проект, който се финансира от Европа“, допълни доц. Милен Михов.

„Това означава, че елитът в Скопие разглежда икономическата, комуникационната връзка с България, като заплаха. Аз питам, това проява на добросъседство, приятелство, братство и изпълнение на договора ли е? Отговорът е: категорично „не“, заяви доц. Милен Михов.

Целия разговор гледайте във видеото!