Повечето ученици се връщат с маски в класните стаи

На някои места ще се редува присъствено и онлайн обучение през 10 дни

23.11.2020 | 07:00 Редактор: Искра Ангелова

От днес учениците от 5-ти до 12-ти клас, в по-голямата част от страната, трябва да се завърнат в класните стаи, според заповедта на министъра на образованието. 

Маските за тях вече са задължителни и в часовете, а продължава да е задължително носенето им и в общите части на учебните заведения. Единствено в училищния двор и учениците и учителите ще могат да са без маска или шлем, когато няма взаимодействие с друга паралелка. 

На много места в страната заради висока заболеваемост дистанционното обучение е удължено до края на месец ноември. На други ще се редува присъствено и онлайн обучение през 10 дни.

Днес в класните стаи се връщат децата в Благоевград. Във Варна и Бургас онлайн обучението се удължава до кроя на месеца. В Монтана ще се учи по комбинирана система за обучение.Решението за София се очаква да бъде взето тази седмица.

По-големите ученици в Пловдивска област ще учат онлайн и през следващите няколко седмици. Това реши днес областният кризисен щаб в града. Част от родителите обаче не са съгласни. Само в едно от русенските училища за няколко дни са постъпили около 70 заявления от родители за преминаване на децата им към обучение в електронна среда.

Учителите подкрепят присъственото обучение, но са притеснени за здравето си, основно заради дисциплината у децата. Учениците също предпочитат преминаването към електронно обучение и заради задължителното носене на маски в клас.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК