Диян Стаматов: Учениците да направят усилие да носят маски в час

Директорът на 119-о СУ смята, че родителите трябва да правят компромиси

19.11.2020 | 21:54 Редактор: Георги Камарашев

Маските в час за ученици от 5 до 12 клас стават задължителни. Как ще продължи обучението по време на пандемия?

"Определено това е най-правилното решение в момента, за да могат както ученици, така и учители да се чувстват малко по-спокойно. Голяма част от родителите не приемат тази мярка. Важно е сега да бъде направен малък компромис, който да пощади учителите. Няма друг защитен механизъм, който да предпази както по-големите ученици, така и учителите в класната стая", коментира в ефира на "Денят ON AIR" директорът на 119-о училище в София Диян Стаматов.

Той изрази надежда учениците да влизат в класните стаи с маски, за да се запазят здравето на своите учители.

"Общата бройка в нашето училище е 22-ма колеги с положителен тест и трима учители, които бяха на командно дишане доста дълго време в болница. Именно по тази причина е моята убеденост, че учениците трябва да направят това усилие и да бъдат с маска. Не мога да кажа на моите колеги да дойдат в училище и да се надяват, че няма да се случи нищо. Техният живот и здраве е точно толкова важен, колкото и на самите ученици", заяви Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Директорът подчерта, че трябва да бъдат взети локални решения за всяко едно училище. На 30 ноември, когато изтичало дистанционното обучение за прогимназия и гимназия, щабовете трябвало да покажат точната насока как ще се учи.

По думите му към днешна дата в София е изключително опасно да се взима решение за цялостно връщане на учениците в класната стая

"Приоритет в момента е здравето на всички, а не ангажиментът как ще завършим първия срок. С широко отворено сърце родителите трябва да приемат, че учителят е като самите тях. В никакъв случай те не трябва да мислят за дребните неща. Компромиси трябва да правят и родителите по отношение на съпротивата си за маски, и учениците. Учителите са поставени в една ситуация, в която животът им е в опасност ежедневно", категоричен бе Стаматов. 

Относно възможността да бъде обявена нулева учебна година, директорът на 119-о СУ каза, че такъв вариант все пак съществува.

"Има риск да се обяви нулева година, ако не бъдат направени компромиси от всички. Ако очакваме, че учителите ще са здрави и няма никой да се зарази, това е просто абсурдно. Компромисът е ключовият момент, който трябва да бъде направен", изтъкна още Стаматов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
didab@abv.bg
преди 3 години
Абе, този за какъв се има? ***. Масово учителите се оказаха първи пъзльовци, смешници и продажници. Терористи с показалки. Срам за тези, които трябва да научат децата на Свобода, ЧЕСТ, Достойнство, Обич. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Какви маски в час...то и без това няма въздух в стая с 20 човека...спорт е нужен...след всеки час 15 минутна фисзарядка...да се засили имунитета , да се раздвижва кръвта... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Климент Брюкселски
преди 3 години
Дияне не се хаби. Конят отиде в реката. Не маски ами и скафандри вече не могат да помогнат. Крум е казал, като не щеш мира на ти секира. Учителите се готвят за национална стачка. Да защитят своето конституционно право на живот. Сигнализирай за неуместен коментар