Без лекарска помощ: Още един мъж почина след лутане по болниците

Той загуби битката с коронавируса в Бургас

22.11.2020 | 13:49 Редактор: Радостина Димитрова

Рекорден брой преборили коронавируса за денонощие. Близо 40 процента от направените тестове обаче са положителни. А млад мъж загуби битката с коронавируса в Бургас, след прехвърляне между болници в града.

36-годишният Калин Карапачов първоначално се е лекувал в дома си в Обзор с антибиотици. На десетия ден обаче състоянието му се влошава. Първият му бърз тест за Ковид, който е отрицателен.

"Тръгнахме да търсим помощ от общопрактикуващи лекари в Обзор, те ми отказаха, казаха да звъннем на 112. 112 обслужва община Бяла, като има само една линейка", разказа Гинка Карапачова.

След като разбират, че няма свободни линейки, Калин сам тръгва към Бургас. Личната лекарка му поставя орбазон. Снимката показва, че Калин е с двустранна пневмония и трябва да бъде приет в Спешно отделение.

"Търсим помощ, излезе, сложи едно апаратче, 10 минути не можа да му измери сатурацията, след това каза, че е висока, и ни върна, "вие не сте за мен", аз се молих, но тя каза, че не сме за тук", обясни още Гинка.

От Белодробната болница в Бургас също отказват да приемат пациента, след като му измерват сатурацията и преценяват, че е за шокова зала.

"Успяхме да го сложим на количката, сатурацията се качи на 82 , дойде един млад доктор и той го разпита и това, което ни помогна, е, че ни намери легло в "Бургасмед", защото тук няма. Ако го бяха интубирали, веднага можеше и да му помогнат", посочи жената.

В Бургасмед, въпреки усилията на лекарите, Калин губи битката с живата, а третият PCR се оказва положителен. Сестрите в триажния център на държавната болница, от където е върнат Калин, заявиха, че не знаят за случая. 

И в неделния ден пред триажния център в Бургас е пълно с екипи на Бърза помощ. 

В официална позиция от многопрофилната болница в Бургас се казва, че пациентът е върнат, защото в този момент в реанимацията не е имало нито едно свободно легло. Извикана е реанимационна линейка с кислород и екип придружава пациента до болницата в "Меден рудник" в късните часове на нощта.

От болницата отправят молба и да не се търсят изкупителни жертви сред лекарите.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Виновна е липсата на всякаква организация. Цяло лято спаха, обясняваха ни колко лощо ще стане зимата, обаче нищо не предприеха! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
измират като круши . а народа седи и гледа и нищо не прави . ей тва е " народ ".... Сигнализирай за неуместен коментар