Пациенти с ревматологични заболявания се влошават заради спрени хоспитализации

В страната има 30 000 души с болестта на Бехтерев, а около 60 000 души са с ревматоиден артрит

20.11.2020 | 20:38 Редактор: Ивет Арабова

Състоянието на някои пациенти с ревматологични заболявания у нас се е влошило заради спрени хоспитализации по време на пандемията. За това алармират техни лекуващи лекари.

Основна причина за тази негативна тенденция е необходимостта от постъпване в болница при определени състояния през конкретен интервал. Този процес се възпрепятства по време на двете вълни от коронавирус у нас (през март и сега) заради рестрикциите, касаещи приемът в лечебни заведения и провеждането на планови операции.

Друг проблем, пред който се изправят тези пациенти, е изискването за задължителен PCR и други тестове при постъпване в болница или за преглед при ревматолог. Това се дължи на факта, че голяма част от тях изпитват финансови затруднения, защото повечето не работят и живеят с пенсии за трайно намалена работоспособност.

Според ревматолозите в България около 30 000 души са с болестта на Бехтерев, а около 60 000 души са с ревматоиден артрит. По данни на НЗОК от 2019 г. с лупус са около 4000 души. 

Как се справят тези хора по време на извънредно положение и изпитват ли затруднение с набавянето на медикаменти за лечението си? Разговор по темата с Боряна Ботева от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК