Десислава Атанасова: Краят на "вечния длъжник" е и антикризисна мярка

Тя отбеляза, че не би следвало кредиторите да бъдат ощетени

20.11.2020 | 21:35 Редактор: Ивет Арабова

Край на "вечния длъжник". Депутатите окончателно решиха да има 10-годишна абсолютна погасителна давност на частните задължения на физическите лица.

При изтичане на посочения срок за длъжниците няма да има никакви правни последици, а кредиторите им ще загубят парите си завинаги.

"Промените влизат в сила 6 месеца след обнародването в Държавен вестник. Бяха приети и две нови хипотези за вземания по предложение на Искрен Веселинов. С изтичането на 10-годишната давност се погасяват паричните вземания срещу физическите лица", каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването "Денят ON AIR".

Тя подчерта - при обсъждането се заявило, че през тези 10 години има достатъчно способи и механизми кредиторът винаги да може да насочи изпълнението срещу длъжника.

"Не би следвало кредиторите да бъдат ощетени. Има баланс на интересите с текстовете, които сме приели. Това е още една антикризисна мярка, сега хората са най-уязвими. Голяма част от тях имат проблем със загубата на работни места и с намирането на нова работа. Голяма част от хората пристъпват и към теглене на кредити, които не могат да изплатят", добави Атанасова.

По думите ѝ този закон дава възможност за защита на длъжниците, които са физически лица. Тя допълни, че се надява законът да е от полза за хората.

"Критиките за бюджета сме ги чували, някои икономисти очакват по-рестриктивен към някои нереформирани сектори бюджет. В момент на пандемия, когато хората и бизнесът имат най-голяма нужда от помощ от държавата, това е добрият бюджет, който следва да приемем. Не само защото сме в пандемична буря, а и защото се очаква сериозна световна икономическа криза", подчерта народният представител от ГЕРБ.

Тя отбеляза, че България се намира в изключителни позиции, въпреки пандемията. 

"Когато има нужда, трябва да харчим - от всичко, което сме спестили досега. Ние приемаме бюджет за цялата следваща година. Правителството има механизъм и с актуализация, ако се наложи да бъдат осигурени още средства за българските пенсионери", посочи Десислава Атанасова в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Tя определи като "елементарно опозиционно поведение" решението на БСП да сезира Конституционния съд, заради участието на депутати чрез видеоконферентна връзка в пленарните заседания.  

"Още преди 6 месеца ЕП заседава онлайн и взима решения. Дадохме възможност на местната власт да взима неприсъствени решения. Има колеги, които са или под карантина, или са с вирусна инфекция, те могат да присъстват само дистанционно. Не виждам никакъв проблем", категорична бе Атанасова.

Депутатът от ГЕРБ апелира да сме солидарни в отговорността си по време на пандемията. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК