Депутатите изслушаха Захариева и Каракачанов за позицията ни за Скопие

От опозицията поискаха в парламента да дойде премиерът Бойко Борисов

18.11.2020 | 14:00 Редактор: Ивет Арабова

След решението България официално да блокира преговорите на Северна Македония за членство в ЕС опозицията поиска по темата в парламента да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов. Вместо него обаче депутатите приеха да бъдат изслушани вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева. Те обясниха, че сме блокирали пътя на Северна Македония към Европа заради системни нарушения и заради това, че "Северна Македония е насаждала език на омраза към България".

"Считаме, че това изслушване трябва да бъде проведено с министър-председателя, а не с вицепремиери", категоричен бе депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

"Независимо от всички наши прояви на добросъседство, Скопие не промени същността на своята политика към България. Говорът на омраза срещу България и разпространяването на дезинформация от политици, историци, журналисти продължава да е сред основните средства за постигане на вътрешно- и външнополитическите им цели", каза министърът на вътрешните работи Екатерина Захариева.

"Получаваме неискреност, откровена антибългарска политика. Как може да видиш по друг начин какъв е бил цар Самуил, след като целият свят го нарича българин? Вие може да го наречете марсианец, ако искате, но това не го прави по-малко българин", отбеляза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Българското правителство остава категорично, че докато страната ни не получи правни гаранции за спазването на Договора за добросъседство, няма да даде "зелена" светлина на Република Северна Македония, за да започне преговори за присъединяване към ЕС.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК