България – първа в ЕС по регистрирани аборти

Всеки месец над хиляда българки се отказват от своята бременност

12.11.2020 | 21:03 Редактор: Калина Донкова

България остава на първо място в Европейския съюз по брой прекъснати бременности. Според официалната статистика ежемесечно над хиляда българки извършват аборт по собствено желание. Това показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Статистиката отчита само легално регистрираните манипулации, което означава че броят им може да бъде значително по-голям.

За първото тримесечие на 2020 година в България са регистрирани над 3 хил. аборта по желание от общо 5472. Въпреки че за същия период през 2019 година, абортите са били с над 400 по-малко, България продължава да запазва челна позиция по този показател в ЕС.  

Според данните за периода януари-март миналата година регистрираните аборти са 5800, от които 3600 са прекъснати по желание.

Броят на манипулациите отчита спад за периода на извънредното положение от април до юни включително, когато са извършени над 2600 по желание от общо 4721. За третото тримесечие на 2020 г.  картината е сходна – повече от 2600 жени са решили да сложат край на бременността си от общо  4665.

Миналия месец  Конституционният съд реши да забрани всички аборти в Полша, дори ако плодът е увреден.

Историята на България показва, че през 1948 година, когато не е бил извършен нито един аборт, в страната са проплакали за първи път 176 хил. деца. За сравнение родените бебета през 2019 година у нас са над 61 хил.

Закон от 1896 година забранява този вид операция и всеки лекар,  дръзнал да я извършва, е оставал без права.

През 1956 година прекъсването на бременност по желание на жената става законно и в следващите години виждаме драстичен ръст на абортите у нас, като пикът е през 70-те. През 1972 година абортите са дори повече от родените деца – 154 хил. операции срещу 131 хил. родени бебета.  

Какво ни говорят всички тези данни и какви са рисковете, които крие един аборт? Разговор по темата с д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) и д-р Иван Диков  от  СБАЛАГ "Майчин дом" в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК