8 месеца в лапите на Ковид-19: Как се справяме?

До началото на есента новозаразените не надвишаваха 200 на денонощие

12.11.2020 | 20:15 Редактор: Юлия Христова

Вече 8 месеца медиците, населението и властта се борят с коронавируса. През това време се чуха и много различни мнения за заразата. 

Коронавирусът у нас се появи на 8 март.  До началото на есента новозаразените не надвишаваха 200 на денонощие. 

"Цяло лято сме правили организация, планове, аз съм изключително доволен от нещата, които се случват", казва министърът на здравеопазването проф. Константин Ангелов.

Въпреки организацията втората вълна рязко вдигна броя на новите случаи, скочи и смъртността. Местата в болниците свършиха, а линейките се бавеха с часове. 

"Човекът се облече и стоеше на едно столче пред вратата входната - 2 часа и половина пред вратата и умря там, докато чакаме Бърза помощ", споделя Веселин, син на починал от Ковид-19.

"Има хора в наистина тежко животозастрашаващо състояние, не можем да стигнем навреме до тях и те губят животите си", признава Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП – София.

По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, трите общински болници, в които има открити Ковид отделения, са със запълнен капацитет. 

Появиха се и нови проблеми – кой следи хората под карантина и при какви обстоятелства се издава болничен лист. Много лекари се заразиха, други просто не издържаха и хвърлиха оставка. А спорът за мерките се превърна във вечно дерби. 

Появиха се десетки нови лаборатории за PCR тестове на цена между 90 и 120 лева, а опашките продължиха. Властта отпусна милиони за борба със заразата – няколко пъти. 

"На лекарите 600 лева увеличение, на болниците, медицинския персонал и се стри 360 лева, санитари 120 лева. 236 милиона вкарваме в болниците да ги укрепим хората да знаят за какво се бият", разпореди министър- председателят Бойко Борисов.

И докато парите не свършваха, лекарствата свършиха. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Определено хората се промениха...дано да е за добро... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Давайте да се купуват свободно антибиотици, не се правете на луди! Ето, че като започнаха аптеките да дават без рецепта и се отчете спад в болниците на ковид-пациенти. Сигнализирай за неуместен коментар