Иван Гарелов: В американското общество става нещо дълбоко

За пръв път от 120 г. наблюдаваме такова разделение

09.11.2020 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Нещо става много дълбоко, фатално, в американското общество. Там става един много сериозен неочакван идеен сблъсък. Може да се стигне до гражданска война. Хората са много наострени. Не са платени групички, като у нас. Това каза в предаването „Опорни хора“ журналистът Иван Гарелов.

За пръв път от 120 години насам наблюдаваме такова дълбоко разделение. Очевидно са подложени на оценка или преоценка американски ценности. И кое ще надделее – не можем да кажем. Борави се с понятия като либерализъм, консерватизъм, изолация... Това са само отделни елементи, а цялата спойка, която формира американската действителност, е много сложна.

Според Иван Гарелов, Тръмп се е представил много силно в своя мандат.

Това, което става в Америка, се отразява и у нас. Управляващите биха предпочели Байдън. Европа има различен поглед към това, което става в САЩ. От една страна Тръмп ги пренебрегваше, игнорираше ЕС и задълженията си. Затова управляващите в ЕС предпочитат Байдън, категоричен е Иван Гарелов.

Но не можем да не оценим едно нещо. Тръмп не направи нито една война. Той дрънкаше с оръжие, но само за да го продаде по-добре.

Ако се спазват традициите на демократите през последните години, те винаги отваряха по една война. Демократите са за по-силова война. Обвиняваха Тръмп, че е мек с Русия. Вероятно те ще заложат на по-изострени отношения с Москва. По отношение на Китай, вероятно ще продължат това, което Тръмп започна, прогнозира журналистът Иван Гарелов.

Цялото интервю на Иван Гарелов гледайте във видеото.