Проф. Чорбанов: Ваксините, базирани на РНК, са изключително неустойчиви

За да се спре разпространението на вируса - ще трябва да се имунизират достатъчно хора

11.11.2020 | 07:55 Редактор: Искра Ангелова

Ваксината на "Файзър" и германските ѝ партньори е създадена по иновативната технология, наречена РНК. За разлика от конвенционалните ваксини, при РНК учените използват само малка част от генетичния код на вируса - целта е организмът да се пребори със заразата. 

ДНК се копира в РНК и се произвежда белтък. 

"Иновативното в тази ваксина е, че директно произвеждат РНК, които капсулират и ги влагат в нашите клетки, така че нашите клетки да произведат вирусни компоненти и да се активира имунен отговор", обясни имунологът от Българската академия на науките проф. д-р Андрей Чорбанов.

До този момент такава ваксина не е била одобрявана за употреба при хора. Експертите посочват, че има и друг проблем пред амбициите на компаниите - ваксината трябва да се съхранява при минус 70 градуса.

"Този тип ваксини са изключително неустойчиви и изключително лабилни на всякакви външни влияния", допълни той.

Клиничните изпитвания на иновативната ваксина вече са във фаза 3. В тестовете са се включили над 43 000 души в шест държави. Те са били инжектирани с две дози в период през три седмици. Първоначалните данни сочат, че 90% от хората не са развили симптоми на Ковид. Не са регистрирани и странични ефекти.

"Под две години няма как да се докаже, че работи успешно", допълни проф. Чорбанов.

Дори и ваксината срещу Ковид-19 да бъде одобрена, това не означава мигновен край на пандемията. За да се спре разпространението, ще трябва да се имунизират достатъчно хора. На компаниите ще им е необходимо технологично време за производството на препарата, което означава, че все пак хората ще трябва да спазват мерките за контрол.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Чорбанов може и да не е доволен че много други го превариха,това изпревариха Пастьор с ваксините. Да РНК ваксини досега не са използвани и съхранението им е по сложно но се провеждат бързо а, сега това май е най важното. Така че Евала на Немските турци! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Чакаме вече колко време Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Все ще измислят, ама все още си е проба-грешка. Сигнализирай за неуместен коментар