Социалните мрежи - пълни с рецепти срещу коронавирус

Презапасяването с медикаменти лишава наистина нуждаещите се от тях

10.11.2020 | 21:47 Редактор: Калина Донкова

Презапасяването с медикаменти поставя в огромен риск наистина нуждаещите сe тях. За това алармират лекари и фармацевти от цялата страна.

В България повече от 45 хил. души се лекуват от Ковид-19 у дома, сочи статистиката.

За момента няма доказано ефикасно лечение на вируса, а ваксината е в процес на тестване.

Въпреки множеството въпросителни около болестта, в интернет се споделят не една или две теории за справяне с него– някои с помощта на приородни средства, а други с прием на определени лекарства и добавки.

Подведени под общата паника, болни и здрави закупуват препоръчани в мрежата медикаменти, често без рецепта, а това от своя страна крие много рискове. 

От една страна приемът на лекарства, особено антибиотици без лекарско предписание, може да навреди, а неправилният им прием може да доведе до развитие на резистентност към тези медикаменти.

От друга страна презапасяването с лекарствени продукти лишава наистина нуждаещите се от тях.

Сигнали за липса на жизненоважни за някои хора лекарства в аптечната мрежа има из цялата страна. Сред тях са антибиотици, хранителни добавки, витамин D, цинк, селен, аспирин и такива срещу тромбофилия, от които имат нужда стотици хиляди пациенти с разнообразни заболявания.

Какви опасности крие приемът на лекарства без рецепта и защо не трябва да се презапасяваме с медикаменти, ако нямаме реална нужда? Разговор по темата с магистър-фармацевта Янчо Зарев в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.