Енергиен експерт: Спасението за България е партньорство със САЩ

Битката за доставка на гориво за АЕЦ "Белене" ще бъде между Русия и САЩ, коментира проф. Атанас Тасев

10.11.2020 | 21:36 Редактор: Радостина Димитрова

САЩ вече имат своя нов президент. България обаче работи със страната по различни енергийни проекти. Как ще се отразят американските избори на българската енергетика?

Идването на новата администрация на САЩ още не е факт. Америка при Байдън ще се върне в "зелената" сделка, очевидно ще има промяна и с "Балкански поток". Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

"За нас спасението е стратегическо партньорство с Америка", подчерта проф. Тасев.

По думите му Байдън не е само политолог, а Америка използва своята сила в пазарната икономика, за да получи пазарни преимущества и вече се намесва в регионалния ни пазар

"В момента трябва лиценз за ядрено гориво, като битката ще бъде за това кой да е доставчик. Това е проект за 100 години, това са милиарди. Не трябва да отписваме АЕЦ "Белене", битката за горивото ще е между САЩ и Русия, а както знаете, Байдън вече се обяви против Русия", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Относно оттегляне на американски компании от "Балкански поток", проф. Атанас Тасев посочи, че за момента такова не се наблюдава.

"Няма такава ясна позиция на Америка да притиска свои фирми, американската администрация няма да прави резки промени", каза той.

Според неговото мнение новият реактор на АЕЦ "Белене" не трябва да повтаря сегашната технология, а да е подходящ за новото гориво.

"Съдбата на ТЕЦ "Марица" е такава -  Европа не ни затваря централите, ние ще ги затворим сами, полека трябва да се отказваме от тях", подчерта Атанас Тасев и добави, че се работи усилено по програма за енергиен преход, който да бъде плавен и финансово подкрепен.

"Интерконекторът с Гърция в момента е по-нужен на нас отколкото на Гърция, но има технологично забавяне заради Ковид-19", обясни професорът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК