Най-големите проблеми - здравеопазване, корупция, ниски доходи

Това показва изследване на института "Рего"

09.11.2020 | 09:24 Редактор: Тодор Петров
Най-големите проблеми - здравеопазване, корупция, ниски доходи

Социологическо изследване на институт "Рего" от октомври посочва основните проблеми в България. Един от отворените въпроси, зададен на респондентите, е следният: Кои са трите най-наболели проблеми в държавата?

92,5% от изследваните лица изразяват мнение по него като посочват конкретен проблем/и. Очертават се четири водещи проблема в българското общество към настоящия момент: здравеопазване (36,5%), корупция (35,8%), ниските доходи (28,7%) и безработица (26,1%). 

След тях се нареждат проблемите в образованието (18,3%), ковид кризата (11,6%), икономическото развитие (11,5%), ниските пенсии (9,7%), бедността (8,5%), съдебната система (7,9%), адекватността на социалната политика (6,9%), лошото (в т.ч. некадърно и непрозрачно) управление и бездействието на държавните институции (6,6%).

След тях са нарастващата престъпност (5,6%), високите цени на храни, лекарства и други стоки от първа необходимост (5,4%), демографската криза (4,2%) и свързана с нея емиграция преди всичко на млади хора (4,1%). 

Действителният дял на недоволните от здравеопазването реално е още по-голям, тъй като част от посочилите ковид кризата като най-наболял проблем, всъщност имат предвид негативните последиците от пандемията върху здравната система, отбелязват от "Рего".

Представените данни са от национално проучване, проведено сред 2000 пълнолетни български граждани в периода от 21.10.2020 г. до 27.10.2020 г. Подборът на респондентите е по квота въз основа на демографските признаци тип населено място, пол и възраст. Методът на регистрация на първичната информация е пряко стандартизирано интервю с помощта на таблети и хартиени анкети. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК