Безплатни или платени са бързите тестове за Ковид-19?

Оказва се, че за едни прегледът е безплатен, а за други - не 

08.11.2020 | 18:44 Редактор: Георги Камарашев

Опашки пред болниците с мобилни пунктове за бърз тест за Ковид-19. Освен, че на места чакането отнема часове, се оказва, че за едни прегледът е безплатен, а за други не. 

В събота вечерта Мария вдига температура, има болки в гърлото и се чувства отпаднала. Затова днес въпреки голямата опашка и това, че трябва да чака над два часа, е дошла пред "Александровска болница", за да си направи антигенен тест.

"Снощи имах температура. Дори и сега имам малко - 37 - те ми я мериха. Казаха ми, че няма да се плаща", разказа тя.

С часове на опашката е и Иван. Той обаче плаща 35 лева

"Просто бях в дълъг болничен, от утре съм на работа и заради това. Лично успокоение. Понеже нямам симптоми, трябва да се плати", обясни той.

Така се оказва, че за един тестът е безплатен, а за други не, въпреки уверението на здравните власти, че за изследването няма да се искат пари. 

От съобщение на страницата на "Александровска болница" става ясно, че тестът струва 35 лева и за това дали трябва да се плати или не ще прецени дежурният лекар. Опашки освен пред "Александровска болница" в неделя имаше и пред "Пирогов". 

"Ние бяхме при "Александровска болница", там е доста по-дълга опашката", разказа Деян. 

От едната на другата опашка се е наложило да се премести и Йоана. Тя е учител и симптомите проявява два дни след като е имала контакт със заразен ученик. 

"Събудих се с главоболие, проверих си температурата, имах 37,6. Беше ми много студено, втрисаше ме, говорих с лекарката и тя каза "Отиди да ти направят PCR тест". Надявам се, да са безплатни".

Платен или безплатен, резултатът излиза в рамките на 15 минути. Ако е положителен, пациентите е необходимо да си направят PCR тест.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
Не всички имат възможносста да плащат. Лабораториите направиха милиони Сигнализирай за неуместен коментар