Етнически конфликт в с. Росен заради уволнена учителка от ромски произход

Стана ясно, че тя е назначена неправомерно

06.11.2020 | 19:44 Редактор: Георги Камарашев

В созополското село Росен зрее етнически конфликт. Причината е уволнение на млада учителка от ромски произход от начално училище "Христо Ботев". От Регионалния инспекторат направиха проверка и не бяха открити нарушения. Стана ясно обаче, че учителката е назначена неправомерно.

В село Росен над 80% от жителите са роми, в училището учат 150 деца. Уволнената учителка преподава на първокласниците. Родителите им и децата подкрепят учителката и не искат тя да си тръгне.

"Аз съм пример за тях. Искам да разберат, че циганите, като кажат цигани, не са крадливи, не всички са такива. Има хора, които учат, не съм само аз", обясни уволнената учителка Сияна Иванова.

Директорът на ОУ "Христо Ботев" в с. Росен Антония Лазова обясни, че отстранената учителка е със средно образование. 

"Аз не разделям хората на етноси и партии. Сияна е с диплома за средно образование от училището в Созопол с професионална квалификация – камериер", каза Лазова.

Сияна е назначена на работа от бившия директор на училището, въпреки че няма диплома. 

"Тук се цели да се вмъкне етнически елемент и елемент на дискриминация. Нашият интерес като община е да има нормален учебен процес", категоричен бе зам.-кметът на община Созопол Тодор Дамянов. 

Днес от Регионалния инспекторат по образование в Бургас са извършили проверка. Заключението е, че няма извършено нарушение. 

"Изобщо не става въпрос за дискриминация, защото ако използваме този термин, то дискриминирани биха били всичките 48 кандидати за тази позиция, когато мястото е било обявено и които са правоспособни", заяви началникът на РИО Бургас Виолета Илиева.

На уволнената учителка ще бъде предложена работа като медиатор.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК