Постоянно разкриват Ковид легла в Благоевград, медиците не достигат

В Дупница тази вечер работа започва и триажен кабинет

06.11.2020 | 18:30 Редактор: Ивет Арабова

В общинските болници в Благоевград и Дупница вече имат триажни кабинети, за да се справят с наплива от заболели с Ковид-19 пациенти. Броят на хоспитализираните болни там продължава да расте, а здравите лекари намаляват.

Въведените вечерни часове в Дупница и в Благоевград засега не дават нужния резултат. Отделенията са пълни с болни с коронавирус. Постоянно се разкриват нови легла, а медиците не достигат.

"Персонал няма, да се надяваме, че тази ескалация на притока на болни ще намалее, разбира се, имаме определени възможности да разкрием още легла, но казах Ви, ограничава ни най-вече липсата на персонал, навсякъде има позитивни един-два до трима от екипа, включващ лекар, медицинска сестра, съответно акушерка, санитар. Доброто в случая е, че нямаме тежко болни", обясни директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев. 

Общинската болница в Дупница от вчера разполага с общо 35 легла. Проблемът е с големия брой заразени лекари и медицински сестри. 

"Персоналът е под критичната точка, в която се намираме, за да можем да осигурим 24-часови графици в отделението - поради тази причина беше преустановен приемът на пациенти в хирургично и детско отделение", подчерта директорът на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Дупница д-р Крум Бонев. 

Триажният кабинет в Дупница ще заработи от тази вечер, а този в Благоевградската болница работи от два месеца. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК