Опашки се извиха пред фургоните за бързи тестове пред някои болници

Министър Ангелов препоръча хора без никакви симптоми да не се изследват

06.11.2020 | 18:00 Редактор: Ивет Арабова

Леко намаляване на броя новозаразени за денонощието - новите случаи са 3 754 , има рекорден брой оздравели - 762-ма. От днес заработиха и мобилните пунктове за бързи антигенни тестове за Ковид-19 и преглед пред големите държавни болници. Пред част от тях от сутринта се образуваха опашки от желаещи да се тестват за коронавирус.

Окръжна болница "Света Анна" вече е обособила медицински пункт за преглед и тестване на пациенти със симптоми за Ковид-19. 

"Засега сме обособили два лекарски кабинета, една лаборатория и регистратор, който също ще е медицински специалист, за да помага на колегите", отбеляза зам.-директорът "Медицински дейности" към "Света Анна" д-р Евелина Георгиева.

Преди теста обаче се минава през кабинета за преглед. 

"Ако лекарите се усъмнят за Ковид-19, се изпращат първо за бърз тест, ако той се окаже отрицателен, ги връщаме вкъщи, ако се окаже положителен, в този случай ги изпращаме и PCR тест", oбясни д-р Петя Василева.

Държавните болници имаха няколко дни, за да подготвят подобни триажни пунктове. Целта е да се намали натискът върху лечебните заведения.

"В София такива функционират в момента пред "Пирогов", след "Александровска". Пред болница "Света Екатерина не е фургон, а е част от помещение. Препоръчвам на гражданите да не извършват тестове, ако нямат никакви симптоми", апелира здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Освен това чакането по опашки пред болници повишава риска от заразяване, допълни здравният министър. Иначе – тестовете ще са безплатни за хората. Засега те ще са за сметка на болниците, а от другата седмица Здравното министерство ще ги подсигурява.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК