Карантинните хотели: Как ще става настаняването и какви са условията?

Според бранша може да бъде използван опитът на Китай, Италия и Испания

05.11.2020 | 15:49 Редактор: Ивет Арабова

Хотел в Слънчев бряг е готов да приема болни с Ковид. Това се случва, след като министърът на туризма обяви, че ще бъде предоставен списък с хотели, които са готови да работят като Ковид бази.

След среща с бранша, от министерството обявиха, че имат готовност да осигурят над 3000 хотелски легла като буферна зона.

"Тук е уникален въздухът. Още повече тази година имаме пример за това. Нито един няма болен в Слънчев бряг", отбеляза хотелиерът и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов.

Очаква се Министерството на здравеопазването да предостави информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят карантинните хотели, как ще става настаняването и храненето. 

"Финансовите параметри да уточним най-вече, броят на хората, ще помогнат РЗИ-тата в съответна област, защото трябва да има медицински персонал. Както вкарваме сервитьори, така можем да вкараме и медицински персонал", добави Налбантов.

От Министерството на туризма уточняват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране поне два пъти. Според бранша може да бъде използван опитът на Китай, Италия и Испания.

"Хотелите се използват за медицински лица, които работят в болниците, които трябва да бъдат отделени от своите семейства, ако имат симптоматика и има някаква опасност да заразят околни. Второ, има хора с положителен PCR тест, но нямат симптоматика", обясни Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Това е добро решение...браво..по-добре да се ползва легловата база отколкото да стоят затворени хотелите... Сигнализирай за неуместен коментар